trans.gif


Hypotheken
Verzekeringen
Leningen
Pensioenen
Advies

 

b-back4top.gif
        
Terug naar de hoofdpagina
line.gif

Effecthypotheek


De effecthypotheek

Algemene toelichting
Bij deze hypotheek bouwt u de aflossing op via beleggingen. In tegenstelling tot een beleggingshypotheek, waar u per maand een bedrag spaart voor de aflossing, neemt u een iets hogere hypotheek. Dit extra stuk belegt u rechtstreeks in obligaties, aandelen of een mix van beide.

Het grote voordeel van deze manier is, ten opzichte van maandelijks een bedrag sparen is, dat de gehele belegging direct vanaf de eerste dag waarde opbouwt. Bij een normaal rendement van 7 a 8% zal deze belegging genoeg zijn om de hypotheek op de einddatum af te lossen.

De uitgangspunten zijn gebaseerd op een normaal te verwachten en redelijk rendement. Er kan zoals dat voor elke belegging geldt geen garantie afgegeven worden op de eindwaarde. Bij de effecthypotheek belegt u rechtstreeks in aandelen. Meestal zijn dit Nederlandse aandelen van gerenommeerde bedrijven.

Naar begin document

Toelichting op de hypotheekrente Toelichting op de aflossing
Bij deze hypotheekvorm lost u niet af en blijft de rente gelijk mits de rente tijdens de looptijd niet wijzigt.

Bij deze vorm belegt u rechtstreeks op de beurs. Uiteraard via de bank of verzekerings-maatschappij waar u de hypotheek bij afsluit. De uitkering is gebaseerd op een prognose.

Omdat u niet via een verzekering spaart heeft u geen verplichting om de belegging 15 jaar of langer aan te houden.

Verzekeringen om rekening mee te houden bij uw hypotheek

Soort verzekering Aanbevolen of verplicht gestelde dekking
Overlijdensrisicoverzekering
(levensverzekering)
Verplicht boven de 75% executiewaarde

Opstalverzekering
Verplicht bij een hypotheek
Inboedelverzekering
Vrijwillig
Rechtsbijstandverzekering
Zeer sterk aan te raden
Aansprakelijkheidsverzekering
Uitbreiden met huiseigenarendekking
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Altijd even na laten rekenen of de hypotheek-
lasten nog te betalen zijn bij een onverhoopte arbeidsongeschiktheid
Hoe gaat de belastingdienst om met uw hypotheek?
De rente die u over de extra lening betaalt zal per 1 januari 2001 niet meer aftrekbaar zijn. De reden hiervoor is dat alleen de rente die u over leningen die gebruikt worden voor de aankoop, verbouwing of verbetering van uw woning aftrekbaar zijn.

Daar staan twee zaken tegenover. De premie die u bij welke vorm van hypotheek betaalt was ook nooit aftrekbaar. Daar staat tegenover dat de inkomsten van de aandelen vanaf 2001 ook niet meer belast zijn zoals dat voorheen wel het geval was.

Voor wie is deze hypotheek geschikt?
Voor iedereen die het leuk vindt om de waarde van zijn beleggingen en/of aandelen direct te kunnen volgen en voor iedereen die erop vertrouwt dat beleggingen het, net als in de afgelopen 20 tot 50 jaar, beter doen dan elke andere vorm van aflossen. Wij moeten u er wel op wijzen dat met beleggen altijd een risico wordt aanvaard door u als cliënt.


Naar begin document

b-back4bottom.gif