trans.gif


Hypotheken
Verzekeringen
Leningen
Pensioenen
Advies

 

b-back4top.gif
        
Terug naar de hoofdpagina
line.gif

Beleggingshypotheek

De beleggingshypotheek

Algemene toelichting
U gaat met deze hypotheekvorm al een stap verder op het pad van het beleggen en het zelfstandig bepalen hoe u uw hypotheek ingericht wilt hebben.

Er zijn twee vormen:
  • via een beleggingsverzekering;
  • via een beleggingsrekening.
Het grote verschil zit in de wijze waarop de aflossing opgebouwd wordt.

Bij de beleggingsverzekering spaart u in een polis en laat u de belegging grotendeels over aan de verzekeringsmaatschappij. U heeft de keus uit diverse algemene groepen waarin u kunt beleggen. U moet hierbij denken aan een mix-, aandelen-, obligatie-, onroerend goed- of een rentefonds. Beide hypotheken werken met een prognoseuitkering.

Bij een beleggingsrekening spaart u in een fonds dat meestal bij een bank loopt. U heeft dan meestal de keus uit diverse fondsen waarin u kunt beleggen. Dit zijn meestal fondsen met een thema. Hierbij moet u denken aan Nederlandse aandelen, internet, onroerend goed, medische sector en nog veel meer andere themafondsen.

Naar begin document
Toelichting op de hypotheekrente Toelichting op de aflossing beleggingsverzekering
Bij beide hypotheekvormen lost u niet af en blijft de rente gelijk mits de rente tijdens de looptijd niet wijzigt.

Bij deze vorm van aflossen spaart u bij een verzekeringsmaatschappij die vervolgens uw geld weer belegt. De uitkering is gebaseerd op prognoses. In de regel gaan we uit van een netto rendement van 7 tot 8%. Omdat u via een verzekering spaart moet u minimaal 15 jaar sparen. Gezien de hoogte van de meeste hypotheken tegenwoordig zal de normale termijn 20, 25 of 30 jaar zijn. In dezelfde verzekering kunt u een overlijdensrisico-verzekering afsluiten.

Toelichting op de aflossing beleggingsrekening
Bij deze vorm van aflossen spaart u bij een bank of verzekeringsmaatschappij die vervolgens uw geld weer belegt. De uitkering is gebaseerd op een prognose. Tot hier toe zijn er geen verschillen. Het uitgangspunt van het rendement bij deze vorm is 5%. Er is nog een groot verschil. Bij deze vorm spaart u via een beleggingsrekening. Dit houdt in dat u geen verplichting om de rekening 15 jaar of langer aan te houden. Zoals u in het deel beleggings-verzekering heeft kunnen lezen, is een aparte overlijdensrisicoverzekering afsluiten vaak duurder dan in combinatie met een beleggingsverzekering. Uiteraard heeft Blauwhuis een aantal contacten waar we bij deze hypotheekvorm zeer voordelige premies kunnen bedingen voor onze relaties.

Verzekeringen om rekening mee te houden bij uw hypotheek

Soort verzekering Aanbevolen of verplicht gestelde dekking
Overlijdensrisicoverzekering
(levensverzekering)
Verplicht boven de 75% executiewaarde

Opstalverzekering
Verplicht bij een hypotheek
Inboedelverzekering
Vrijwillig
Rechtsbijstandverzekering
Zeer sterk aan te raden
Aansprakelijkheidsverzekering
Uitbreiden met huiseigenarendekking
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Altijd even na laten rekenen of de hypotheek-
lasten nog te betalen zijn bij een onverhoopte arbeidsongeschiktheid
Hoe gaat de belastingdienst om met uw hypotheek?
Toelichting op de fiscale behandeling van deze vorm van hypotheek. Omdat u niet aflost op de hypotheek zal de rente die u betaalt over de hypotheek gedurende de gehele looptijd volledig aftrekbaar zijn.

Voor wie is deze hypotheek geschikt?
Voor iedereen die erop vertrouwt dat beleggingen het, net als in de afgelopen 20 tot 50 jaar, beter doen dan elke andere vorm van aflossen. Wij moeten u er wel op wijzen dat met beleggen altijd een risico wordt aanvaard door u als cliënt.


Naar begin document

b-back4bottom.gif