trans.gif


Hypotheken
Verzekeringen
Leningen
Pensioenen
Advies

 

b-back4top.gif
        
Terug naar de hoofdpagina
line.gif

Aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek

Algemene toelichting
Dit is een hypotheek waar u, het woord zegt het al, geen aflossing op de hypotheeksom hoeft te doen. Geldverstrekkers doen dit slechts onder bepaalde voorwaarden. Een van deze voorwaarden heeft te maken met de waarde van uw woning. In de regel mag u maximaal 75% van de executiewaarde aflossingsvrij lenen. Vaak zien we deze vorm in combinatie met een andere hypotheekvorm. U betaalt derhalve alleen rente.

Een voorbeeld van de bepaling van de executiewaarde.
U koopt een pand van (E) 270.000,=. U heeft, met kosten koper, ongeveer een hypotheek nodig van (E) 305.000,=. De geschatte executiewaarde van dit pand is (E) 245.000,=. U kunt dus maximaal (E) 183.750,=, zijnde 75% van de executiewaarde, aflossingsvrij lenen.

Toch even een valkuil toelichten
U koopt een woning met uw partner. Stel u neemt zoals in het voorbeeld hierboven de maximaal mogelijke aflossingsvrije hypotheek. De rente op het moment van passeren van de hypotheek is 6%. Op het moment dat één van uw beiden zou komen te overlijden tijdens de looptijd van de hypotheek, zal uw partner de lasten van de nog openstaande hypotheek toch moeten blijven betalen. Tevens zal door het wegvallen van één van de inkomens de belastingteruggave meestal veranderen. Vaak betekent dit dat u minder van de belasting terugkrijgt dan u gewend was. Als u dit wilt voorkomen, zult u een aparte overlijdensrisicoverzekering moeten afsluiten.

Ons Advies
Ons advies is om het aflossingsvrije deel af te stemmen op het -overblijvende- inkomen zodat u altijd de lasten zult kunnen blijven betalen.

Naar begin document
Toelichting op de hypotheekrente Toelichting op de aflossing
Aangezien u niet aflost betaalt u alleen maar rente. Deze rente wijzigt zodra de periode, waarvoor u de rente heeft vastgezet, verstreken is.

Aangezien deze hypotheekvorm geen aflossing kent, betekent dit dat er ook geen toelichting op is.

Verzekeringen om rekening mee te houden bij uw hypotheek
Soort verzekering Aanbevolen of verplicht gestelde dekking
Opstalverzekering
Verplicht

Inboedelverzekering

Vrijwillig

Hoe gaat de belastingdienst om met uw hypotheek?
Elk jaar wijzigt de Belastingdienst het regime van de aftrekbaarheid van uw hypotheekrente. Algemeen geldt dat hypotheekrente, die gebruikt is voor de aankoop, verbouwing van de eigen woning of die wordt gebruikt voor het onderhoud, is in principe onbeperkt aftrekbaar.
Gezien de intentie van de wetgever om de aftrek van de hypotheekrente te beperken heeft de aflossingsvrije hypotheek zijn beperkingen gekregen. Na 30 jaar na ingangsdatum van uw hypotheek geldt dat de hypotheekrente niet meer aftrekbaar is. Dit betekent dat uw hypotheekrente van bruto, lees aftrekbaar, naar netto, lees niet meer aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, gaat. Hoe groter dus het aflossingsvrije deel is des te groter wordt uw netto  last na 30 jaar.

Voor wie is deze hypotheek geschikt?
Iedereen, maar vooral voor diegenen die starter zijn op de huizenmarkt en een niet al te hoge maandlast willen hebben wordt er vaak geadviseerd om een (behoorlijk) deel aflossingsvrij te nemen.


Naar begin document

b-back4bottom.gif